Nylon eller stålsträngad gitarr – för nybörjade

Du har äntligen bestämt dig för att köpa en gitarr! Så roligt att höra! Kanske har det varit en dröm sedan du var barn. En av de första frågorna man ställer sig som nybörjare när man ska köpa gitarr är just frågan ”ska jag välja en nylonsträngad eller stålsträngad gitarr?”. Det är du verkligen inte ensam om kan jag lova! Fortsätta läsa så ska vi berätta hur vi ser på saken!

Akustiska gitarrer finns med stålstänger eller nylonsträngar. Gitarrer med nylon strängar kallas ofta klassiska gitarrer. Här är några av de viktigaste skillnaderna mellan de två olika typerna av gitarr.

Förr i tiden så var expertråden sådana att du började med en nylonsträngad gitarr för att sedan när fingrarna har ”härdat” gå över till en stålsträngad gitarr. Så låter kanske inte råden idag riktigt men jag kan själv fortfarande hålla med om detta.

En gitarr kan kosta allt från några hundralappar till VÄLDIGT mycket pengar! Är du ny kanske du inte ska lägga allt för mycket på din första gitarr, om det inte är så att du är ute efter en väldigt speciell gura som du bara måste ha. Passa på att skaffa ett bra kreditkort för att få bonus på ditt köp av gitarr. Med ett kreditkort får du poäng som du sedan kan använda för att köpa resor och andra roliga saker för

..började med en nylonsträngad gitarr för att sedan när fingrarna har ”härdat” gå över till en stålsträngad gitarr

Om du skall spela klassisk gitarr är en nylonsträngad gitarr en självklarhet, medan en stålsträngad är ett givet val om du tänker spela annan musik. Annars är det mest en smaksak; båda typerna passar till det mesta, med den skillnaden att en nylonsträngad gitarr har en mjukare och mer intim klang, medan en stålsträngad är mer attackrik och utåtriktad.

När du bestämmer vilken typ av akustisk gitarr du ska få är den viktigaste faktorn vilken typ av musik du vill spela. Nylonsträngarna på klassiska gitarrer bidrar till ett varmare, mjukt ljud som passar utmärkt för klassisk, flamenco och folkmusik. En akustisk gitarr med stålsträngar skulle vara mer väl lämpad för att spela, rock, blues eller bara om någon annan typ av musik. Om du planerar att spela med en plektrum, kanske en klassisk gitarr inte är det bästa valet för dig. De flesta klassiska gitarristerna håller fast vid fingerspel och strumming, och de flesta nylon-stränggitarrer kommer inte med skydd för plektrum. Utan en skydd kan ditt instrument snabbt skadas genom att spela med ett plektrum, så vi avråder med att använda annat än dina fingrar när du spelar en klassisk gitarr.

Fundera över vilken typ av ljud och musik du gillar bäst och har tänkt spela på din gitarr. Detta är här ditt val kommer att landa i. Ingen storts gitarr är bättre eller sämre för nybörjare utan gå på det du gillar bäst, och hur det passar den typ av musik du tänker spela.

Den gitarren som är bäst för en nybörjare är den gitarren som du spelar på. Vilket dåligt råd att ge när du har kommit hit för att få reda på om det är en nylonsträngad eller en stålsträngad gitarr som du ska välja. Står du helt utan preferenser på vilken sorts musik du ska spela och vilket ljud du är ute efter, så skulle jag sagt åt dig att ta en nylonsträngad gitarr. Det kommer du väldigt långt på! Framöver när du kan behärska den och det soundet, då kan du byta gitarr och testa spela ett annat sound.

Vill du har mer hjälp att välja vad för sorts gitarr du bör satsa på? Hör av dig till oss på Matsmusikbutik i Kungsbacka. Vi är din lokala musikaffär.